Conflicts between the rules and regulations of the integrated detailed plan of Tehran and private property rights from an institutionalist perspective. Journal title 2024; 29 (92) URL: http://journalabadi.ir/article-1-52-fa.html
بهرا بهاره، امینی احسان، رفیعیان مجتبی. تعارضات ضوابط و مقررات طرح تفصیلی یکپارچه شهر تهران با حقوق مالکیت خصوصی از منظر نهادی. عنوان نشریه. 1403; 29 (92)
طرحهای توسعه شهری به عنوان مقررات اداری و ضوابط فنی، دارای تاثیرات حقوقی مختلفی هستند و حقوق، تکالیف، مزایا و محدودیتهایی را برای مردم و دستگاههای اجرایی ایجاد میکنند و از همین رو، لازم است در چارچوب نظام حقوقی کشور و مطابق با الزامات شرع، قانون اساسی و قوانین عادی بالادست باشند. بررسی مطابقت یا تعارضات مفاد این طرحها با الزامات مذکور، نیازمند تحلیل و آسیبشناسی مفاد طرحهای جامع و تفصیلی از نظر حقوقی است. در همین راستا، در این مقاله طرح تفصیلی شهر تهران که در سال 1391 به تصویب شورایعالی شهرسازی و معماری ایران رسیده و در سالهای بعد با اصلاحاتی همراه شده است از حیث تحدید و سلب حقوق مالکیت خصوصی در شش محور شامل «اراضی ذخیره توسعه و نوسازی»، «تفکیک اراضی»، «کاربریهای تثبیت شده»، «الحاق به محدوده شهر»، «معابر»، «باغها و اراضی زراعی» مورد تحلیل حقوقی قرار گرفته و نتایج بررسیها نشان میدهد در سه محور تفکیک اراضی، ورود به محدوده شهر و باغات و اراضی زراعی، مفاد ضوابط طرح مذکور مطابق با الزامات شرعی، قانون اساسی و قوانین عادی مرتبط میباشد اما در سه محور اراضی ذخیره توسعه و نوسازی، کاربریهای تثبیت شده و معابر، مغایرتها و تعارضاتی با الزامات مورد اشاره در ضوابط این طرح وجود دارد که از جمله میتوان به مغایرت با اصول (22) و (47) «قانون اساسی»، مواد (30) و (31) «قانون مدنی»، ماده (4) «قانون تنظیم بخشی از مقررات مالی دولت» مصوب سال 1380، ماده (1) «لایحه قانونی نحوه خرید و تملک اراضی و املاک برای اجرای برنامههای عمومی و عمرانی» مصوب سال 1358، ماده (5) «قانون تاسیس شورایعالی شهرسازی و معماری ایران» مصوب سال 1351 و مادهواحده «قانون تعیین وضعیت املاک واقع در طرحهای دولتی و شهرداریها» مصوب سال 1367 اشاره نمود.